Nietolerancja glutenu
Niekorzystne działanie glutenu na organizm człowieka może objawiać się jako forma choroby trzewnej, przejściowa nietolerancja glutenu lub alergia na gluten.
W najpoważniejszej chorobie wywołanej glutenem jest celiakia czyli choroba trzewna. Objawy celiakii (nieżyt żołądkowo-jelitowy) i zanik kosmków jelitowych pojawiają się po wprowadzeniu do diety glutenu. W Polsce liczba zachorowań na tę chorobę jest oceniana na 1:15 000 urodzonych dzieci. Choroba trzewna, czyli celiakia prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego.
Aktywna, klasyczna choroba trzewna, której objawami są (celiakia objawy):
- utrata apetytu,
- niedożywienie, a nawet wyniszczenie,
- biegunka,
- powiększenie obwodu brzucha,
- zmiana zachowania u dziecka.
Konsekwencją zaburzeń we wchłanianiu i trawieniu są:
- niedokrwistość z niedoboru żelaza,
- niedobory białka,
- kwasu foliowego,
- niedobory witamin,
- wtórna nietolerancja dwucukrów
- alergia na pokarmy.
Późno lub niesystematycznie leczona celiakia daje objawy:
- przewlekłego niedożywienia, tj. niedobór wzrostu,
- opóźnienie wieku kostnego,
- skrzywienia kręgosłupa,
- krzywica,
- niedokrwistość niedobarwliwa,
- zanikowy nieżyt żołądka,
- zmiany skórne,
- opóźnienie pokwitania,
- zaburzenia emocjonalne (drażliwość, trudności w skupieniu, czy wręcz apatia).
Klasyczna postać stanowi obecnie tylko 30% wszystkich przypadków schorzenia.
Chcesz dowiedzieć się czy w Twoim ciele występują zaburzenia metabolizmu glutenu? Wykonaj Test Obciążeń Organizmu. To kompleksowe badanie sprawdzi co dzieje się w Twoim ciele oraz jakie zmiany chorobowe występują i co należy zrobić aby wyeliminować dolegliwości.
