Brak odporności - dlaczego mamy problemy z odpornością?

Brak odporności

 

Układ odpornościowy człowieka składa się z węzłów chłonnych, migdałków podniebiennych, grasicy, śledziony, szpiku kostnego. Każdy z tych układów wymaga do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Brak odporności może się ujawnić nie tylko zimą lub wczesną wiosną.

W ostatnich latach bardzo dużo mówi się o wpływie środowiska na naszą odporność. Zanieczyszczenie środowiska, promieniowanie z komputera, z telefonów komórkowych, mikrofale, kuchnie indukcyjne nie są dla nas obojętne.

Przyczyną spadku i braku odporności są też często antybiotyki w mięsie, produktach żywnościowych, infekcje wirusowe, leki, stres, brak snu, przemęczenie, słabej jakości żywność, nadmiar cukru w diecie i wiele innych. Jedzenie nawet dość drogiego, ale źle zbilansowanego jedzenia może powodować brak odporności. Zadajemy sobie czasem wtedy pytanie: jak to możliwe, że choć wydaję tyle na dobrą żywność i suplementy odczuwam spadek odporności? Kluczem jest odpowiedni dobór produktów do indywidualnych potrzeb organizmu. Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: dobre odżywianie nie musi być bardzo drogie.

Dobrym sposobem na walkę ze słabą odpornością jest dostarczenie naturalnych składników odżywczych pod okiem specjalisty. Zapraszamy do revitum na konsultację dietetyczną, podczas której dowiesz się, jak odżywiać się tak, aby brak odporności był dla Ciebie pojęciem zupełnie obcym. 

Pomocne jest też usunięcie z organizmu obciążeń, które są przyczyną występowania dolegliwości. Obciążenia trujące nasz organizm to m.in. drobnoustroje, grzyby, wirusy i pasożyty, powodujące upośledzenie układu trawiennego i wchłaniania i brak odporności. Dlatego warto wykonać test obciążeń organizmu.

Twój dentysta grójec opinia pacjentki foto

Jeżeli podobał Ci się artykuł oceń go.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ocena: 2 , średnio 5,00 na 5)
Loading...