Infolinia ogólnopolska:

222 502 888; 730 224 467

Dołącz do nas:

Zamów kontakt

Choroba Dühringa

Choroba Dühringa (dermatitis herpetiformis) jest skórną manifestacją nietolerancji glutenu. Nazywana jest wręcz skórna postacią celiakii i występuje często w tych samych rodzinach, w których są chorzy na celiakię.

Choroba Dühringa ujawnia się najczęściej pomiędzy 14. a 40. rokiem życia. Typowym obrazem zmian skórnych w jej przebiegu są zmiany wielopostaciowe: pęcherzyki, rumień, grudki często bardzo swędzące, powodujące tendencję do drapania zmienionych miejsc, w następstwie czego powstają strupy i blizny. Najczęstszym umiejscowieniem zmian są kolana i łokcie oraz okolica kości krzyżowej i pośladki (bardzo typowa lokalizacja), a także tułów (częściej plecy – okolica łopatek) oraz twarz i skóra owłosiona głowy. Około 10% pacjentów, oprócz zmian skórnych ma różnorodne objawy ze strony przewodu pokarmowego, spowodowane całkowitym, lub niemal całkowitym zanikiem kosmków jelita cienkiego. Podobnie jak w celiakii objawy zaniku kosmków mogą być nietypowe (niedokrwistość, osłabienie, depresja itp.) Dlatego po wykryciu zaburzeń metabolizmu glutenu, celiakii czy choroby Dühringa ważne jest, aby przestrzegać diety bezglutenowej.

Krótko pisząc: nietolerancja glutenu późno wykryta to duży problem dla organizmu. Sama dieta nie może nie wystarczyć, żeby organizm mógł się w pełni zregenerować. Nietolerancja glutenu powoduje gorsze wchłanianie wapnia i może prowadzić do osteoporozy, może też pojawić się anemia lub nawet depresja. Często osoby z nietolerancją glutenu borykają się z teżyczką i innymi chorobami. Na dodatek śluzówka żołądka i jelit często nie jest taka jaką być powinna.

Test obciążeń

Aktualne promocje

Chcesz umówić się do specjalisty Revitum?

Nasz serwis używa plików cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Dowiedz się wiecej.

Zgadzam się